Τι ειναι αγάπη

Με ρώτησαν κάποτε τα παιδιά μου τι σημαίνει αγάπη.
 -Είναι αίσθημα η αγάπη;
 – Όχι είναι συναίσθημα.
 – Δηλαδή τι αισθάνεται κάποιος για να μπορεί να πει ότι αγαπά;

 Αγάπη είναι πολλά πράγματα μαζί. Είναι όταν θέλεις να είσαι με τον  άλλον μέχρι τα βαθιά σου γεράματα και ακόμα παραπάνω… όπως ακριβώς ο  Φιλήμων και η Βαυκίς που ζήτησαν από το Δία να ζήσουν για το υπόλοιπο  της ζωής τους μαζί,  αλλά και να πεθάνουν μαζί.
Αγάπη είναι να χαίρεσαι όταν ό άλλος χαμογελά, όταν ονειρεύεται , όταν  είναι καλά , όταν δείχνει ευτυχισμένος.
 Αγάπη είναι να κάνεις θυσίες  αν χρειαστεί για να δεις τον αγαπημένο σου ευτυχισμένο.
 Να μην μεμψιμοιρείς , να μην γκρινιάζεις , σκεφτόμενος τον εαυτό σου  όταν ο άλλος είναι μακριά αν αυτό τον κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Αγάπη είναι να πονάς για τον άλλο και  να μην του το δείχνεις αν αυτό  τον κάνει πιο δυνατό .. αλλά να μπορείς να του το δείξεις αν είναι  ευάλωτος και χρειάζεται τη συμπαράστασή σου.
 Αγάπη είναι να μην μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς τον άλλον  αλλά να το δέχεσαι αδιαμαρτύρητα αν αυτό φέρει η ζωή. Πρέπει να ενεργείς όπως θα ήθελες να σου φέρεται ο/ η αγαπημένος/η  σου.
Η αγάπη   δεν είναι ενθουσιασμός, δεν είναι πάθος … είναι ακόμα πιο ισχυρή γιατί είναι πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη , πολύμορφη , αντέχει στο χρόνο,
 είναι άφθαρτη και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και πολλά αισθήματα  και συναισθήματα μαζί.

Η αγάπη  ταυτίστηκε από τον Πλάτωνα με τον “πλατωνικό έρωτα” που  συστήνεται ως αποκλειστικά πνευματική έλξη και επαφή, ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, ωριμότητας και σοφίας . Ο  πλατωνικός  εραστής στοχεύει μέσω της ερωτικής κατάκτησης στην πνευματική δημιουργία, που θα του εξασφαλίσει συμμετοχή στην αθανασία.
 Αγάπη είναι ονειρεύεσαι για τον άλλον αλλά να μπορείς δέχεσαι τα δικά  του όνειρά ως δικά σου αν τελικά  αυτό είναι που τον ευχαριστεί.  Αγάπη είναι φροντίζεις τον άλλον αλλά να μην παραμελείς τον εαυτό σου γιατί σκέψου πως όταν υπάρχει αληθινή αγάπη όλα τα παραπάνω τα θέλει  και για σένα ο/ η αγαπημένος/η σου προκειμένου να νιώσει  ολοκληρωμένος. Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη γιατί  όπως έλεγε ο  Dante, είναι η αγάπη που μετακινεί τον ήλιο και τους άλλους.


Γι’  αυτό κιόλας πρέπει κάποιος να την εκφράζει  όσο πιο συχνά μπορεί. Δεν είναι ντροπή, αλλά η τροφή της ψυχής για την πορεία μας στη ζωή. Φώναξε λοιπόν δυνατά Σ’ ΑΓΑΠΩ , πες το τώρα πες το και αύριο…. Μη λυπάσαι τις λέξεις … οι λέξεις είναι για να εκφραζόμαστε …πες το τώρα που μπορείς Σ’ ΑΓΑΠΩ ,
 Η αγάπη πονάει … η αγάπη γιατρεύει … η αγάπη δίνει χαρά… η αγάπη δίνει  νόημα … η αγάπη είναι σκοπός …είναι προσφορά ….είναι καλοσύνη ….είναι ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.